En plots was het deze week weer in het nieuws. De nekpijnen als gevolg van het langdurig met gebogen hoofd op het scherm van de smartphone turen. Of de tablet. Deze keer luidde het AD de alarmklok. Veertig procent van de jongeren heeft last van overbelaste nekspieren.

Geen nieuws, al kan het geen kwaad om opnieuw op de risico’s te wijzen. Vier jaar geleden bijvoorbeeld waren er berichten over de sms-nek. Daar hoor je weinig meer van want sms’en is zó 2013. Nu is WhatsApp en alles wat daarmee vergelijkbaar is, de boosdoener. En niet alleen voor de nek, maar ook de vinger of de duim loopt blessures op. De Volkskrant had het twee jaar geleden over de whatsappvinger, en benoemde ook een andere kwaal: de smartphone-rug.

Hoe die pijnlijke nek ontstaat? Doordat we lange tijd achtereen met ons hoofd naar voren gebogen staan. Een hoofd weegt gemiddeld 27 kilo, en de nekspieren worden daardoor stevig op de proef gesteld. De oplossing is simpel, zeggen de deskundigen: smartphone of tablet min of meer op ooghoogte houden.

Kwetsuren door langdurig in een verkeerde houding zitten zijn al heel oud. Honderd jaar geleden hadden textielarbeiders al last van hun gewrichten omdat ze uren achtereen monotoon dezelfde handelingen moesten uitvoeren. En met de opkomst van de typemachine, en later de computer, kwamen de rugklachten en armklachten. En niet te vergeten de muisarm, het resultaat van het talloze malen indrukken van de muisknop. De smartphone-nek, het is de nieuwe tennisarm.