Laatst kreeg ikFraudehelpdesk een e-mailtje in mijn mailbox van ene Bart Molenaar dat ik schade had veroorzaakt aan zijn Peugeot en dat ik per ommegaande 350 euro moest overmaken. Zoniet, dan zou hij de politie inschakelen. (Zie afbeelding onderaan)

Ik moest aan dat mailtje terugdenken toen ik de site van Van Laarhoven ICT in Diessen bezocht. Daar staat een waarschuwend bericht over een vergelijkbaar vals mailtje. Tot voor kort kon je die valse mailtjes er vrij gemakkelijk uitvissen omdat ze vol zaten met taalfouten en slecht knip- en plakwerk. Maar de fraudeurs worden steeds geraffineerder. Het is soms lastig om echt van nep te onderscheiden.

Neem het voorbeeldje van hierboven, over de autoschade. Het emailadres van de afzender zag er betrouwbaar uit: bartmolenaar@ziggo. nl  Even rondneuzen op internet leert dat er meerdere Bart Molenaars zijn en ook met een Ziggo-account. Dus wie weet…. maar al gauw komt aan het licht dat deze schade-mail al langer rondwaart.

En wat te denken van oplichters die zogenaamd melden dat je Rabopas vervangen moet worden? Of je maar even op een link wilt klikken. Niet doen dus, want grote kans dat je de klos bent en er wordt ingebroken op je computer. In het verleden hing er nog wel eens een abcadabra mailadres aan zo’n bericht. Maar nu stond er info @rabobank.interhelp.nl . Interhelp is een dienst van Rabobank, dus op het eerste gezicht lijkt het wel in orde.

Maar Rabobank waarschuwt er altijd voor dat het niet via dit soort mails communiceert over bankpassen. Op de site van de Rabobank staan vijf principes voor veilig bankieren.  Rabobank is bovendien aanwezig op de Ontdekmarkt van Hilvarenbeek Digitaal op zaterdag 23 april in Elckerlyc om tekst en uitleg te geven.

Mediamarkt

Nog een voorbeeld van een fishingmail (de term voor valse mails). Op en woensdag kreeg ik een zeer geloofwaardig uitziend mailtje van Mediamarkt dat ik uitverkoren was voor een prijs. Normaal gesproken klik ik dit soort mailtjes meteen weg, maar deze keer aarzelde ik. (Afbeelding zie onder)

Waarom? Omdat ik een dag te voren een nieuwe koelkast had besteld bij Mediamarkt. Dus wellicht was ik daarom de gelukkige. Toch maar even gebeld met Mediamarkt. Nog voor ik was uitgesproken zei de medewerkster: ‘Nee dat is een fishingmail’. Die was dus al bekend. Maar daarvan melding maken op de website? Ho maar.

Soms wél echt

En soms zijn die prijzenmailtjes wél echt. Mijn zus kreeg een keer bericht van een Amerikaans bedrijf dat ze een reis naar Florida had gewonnen. Groot ongeloof natuurlijk. Maar toen ze het bericht ging natrekken bleek het te kloppen. In de VS stond een auto klaar en waren de hotels gereserveerd….

> Meer weten over actuele valse mails: kijk bij Opgelicht van Avro/Tros of op de site Fraudehelpdesk

 

NEPMAIL OVER AUTOSCHADE

Valse email 1

 

MAILTJE ZOGENAAMD VAN MEDIAMARKT

 

Knipsel fishing 2